Tip na parádny roadtrip campervanom po Slovensku

Tip na parádny roadtrip obytnou dodávkou po Slovensku

900 kilometrový okružný roadtrip z Bratislavy, cez Banskú Štiavnicu, Hriňovské lazy, Slovenský raj, poza Tatry na Oravu a späť za 7 dní.

Na celý okruh odporúčame minimálne 7-8 dní s ľubovoľnou možnosťou predĺženia – nápadov na pridanie aktivít či túr pozdĺž trasy budete mať pravdepodobne neúrekom. Pod každou zastávkou sme pre vašu inšpiráciu zhrnuli viac možností na denné túry a prechádzky, nech je z čoho vyberať.

Na záver článku pridávame aj zopár našich tipov na ďalšie možné zastávky, ak máte k dispozícií dni navyše.

Purecampers campervan Purecampers campervan

 

Trasa v Google mapách. Alebo jej jedna možná verzia. Cestovanie campervan-om je predsa synonymom slobody :). Prehľad vašej 7 dňovej cesty môže vyzerať napríklad takto:

Deň 1: Banská Štiavnica

Váš výlet sa začína prebratím si dodávky u nás vo Vrakuni. Z Bratislavy môžete vyraziť už okolo 9:30 smer Banská Štiavnica, kde máte kopec možností ako si spríjemniť deň. Z Banskej Štiavnice do Hriňovej vyrážate približne hodinu pred západom Slnka, aby ste si ho tam stihli vychutnať. Náš tip na prespanie v Hriňovej je parkovisko Hriňová Raticov Vrch alebo pre rodiny s dieťaťom je ideálna Farma pod Poľanou.
Ak by ste chceli radšej prenocovať pri Banskej Štiavnici a presúvať sa až na ďalší deň, naši hostia si chválili Lúku pri Richňavskom jazere.

Bratislava – Banská Štiavnica, cca 2:00 hod
Banská Štiavnica – Hriňová, cca 1:00 hod

Deň 2: Hriňová

Poobede vyrážate z Hriňovej do Slovenského raja do kempingu Podlesok, po ceste budete mať možnosť zastaviť sa pri známom viadukte pri Telgárte alebo na Muránskej planine.

Hriňová – Slovenský raj, po ceste č.66 – cca 2:00 hod (počítajte s časom navyše v prípade zastávky)

Deň 3: Slovenský raj 

Deň 4: Belianske Tatry

Tretí deň ste strávili v Slovenskom raji a v deň štvrtý sa presúvate do Vysokých Tatier. Náš tip na prespanie je parkovisko Strednica na východnej strane národného parku, prípadne našimi hosťami chválený Camping Leharo.

Slovenský raj – parkovisko Strednica po okreskách – cesta č.66 – cca 1:00 hod
alebo
Slovenský raj – Camping Leharo – cca 00:40 hod

Deň 5: Poľské Tatry

V piaty deň sa presúvate sa na Poľskú stranu Tatier, smer Zakopané. Prenocovať môžete na parkoviskách Małe Ciche alebo Czarna Góra, ak z cesty trochu odbočíte, dostanete sa na výhľad Lapszanka.

Strednica – Lapszanka – Małe Ciche, cca 00:40 hod
alebo
Strednica – Lapszanka – Czarna Góra, cca 00:30 hod

Deň 6: Orava

Z Poľska sa vraciate na Slovensko na Oravu. Tu sme pre vás našli dva tipy na nocľah: kemp Jami pri Oravskej priehrade alebo ranč Na Okraji v Oravských Beskydách.

Małe Ciche – Zakopane – Námestovo, Autocamp Jami, cca 1:30 hod
Małe Ciche – Zakopane – Novoť, Ranč Na Okraji, cca 1:45 hod

Deň 7: Bratislava

Ak ste dospeli k záveru vášho campervan-ového dobrodružstva, je čas začať rozmýšľať nad cestou do Bratislavy. Z Oravy do Bratislavy vám cesta potrvá cca 3:00 – 3:30 hod.
Ak ste s výletovaním ešte ani náhodou neskončili, tipy na ďalšie zastávky a aktivity smerom z Oravy do Bratislavy nájdete na konci článku.

Prajeme vám veselé a bezpečné dobrodružstvo!

 

Čo s voľným časom počas roadtripu po Slovensku?


Banská Štiavnica

Do mesta či do kopcov, voľba je vaša. Tu je zopár našich tipov na túry a prechádzky v okolí:

Na Sitno z Počúvadlianskeho jazera, 4km, 2hod. Na vrchol Sitno sa dostanete pomocou viacerých trás. Zelená je najkratšia a najstrmšia, žltou budete obchádzať slovenské pralesy. Výhľady na vrchole Sitna sú naozaj parádne.

Purecampers Sitno
Zimný výhľad zo Sitna

Z Počúvadlianskeho jazera sa viete vybrať aj k jazerám v Štiavnických Baniach (12 km, 4 hod) ako Bakoniho rybník, Veľký Vindšachtský tajch, Evičkino jazero alebo Richňavské jazero.

Paradajs zo Sedla Červená studňa je ľahunká 3,8 km prechádzka s výhľadom na Kalváriu, ktorú si môžete predĺžiť na dlhšiu 8-9 km túru až po Farárovu hôrku. Ak chcete prejsť okolo 16 km, môžete pokračovať k jazerám Bakoniho rybník, Veľký Vindšachtský tajch a Evičkino jazero. Takáto dlhá túra vám pravdepodobne predĺži zastávku v Banskej Štiavnici aj na noc. Naši hostia si pochvaľovali nocľah na Lúke pri Richňavskom jazere. Prezreli sme pre vás aj možnosti na park4night a celkom sympatický sa nám zdal tento tip, nemáme ho však osobne vyskúšaný.

Purecampers Stiavnicke vrchy
Výhľady z decembrovej prechádzky na Paradajs


Ak vyrazíte z Banskej Štiavnice do Hriňovej hodinu pred západom slnka bude to akurát včas, aby ste si užili zlatú hodinku v slovenskom Toskánsku. Ako destináciu si do mapy môžete zadať parkovisko Hriňová Raticov Vrch. Naši hostia nám dali veľmi dobré referencie aj na Farmu pod Poľanou.

Hriňová

Pomalé raňajky v prírode so slnkom v tvári sú neodlúčiteľnou súčasťou kemperskej romantiky, tak smelo do toho. Hriňovské lúky a lazy vám ponúknu veľa možností na lenivejšie pomotanie sa po okolí. Ak však máte chuť na niečo akčnejšie, v blízkosti sa nachádza sopka Poľana 1458 m.n.m. s panoramatickými výhľadmi. Je to približne 5 hodinová túra s dĺžkou cca 11,6 km. Podrobnú recenziu tejto túry nájdete tu a trasu tu.

Slovenský raj

K ďalšej zastávke cesta vedie cez Muránsku planinu, popri viadukte v Telgárte. Zastávka 3 je Slovenský raj. Pohodlne prenocovať môžete v Autocampingu Podlesok s cenou 16€/noc pre dve osoby a campervan. Free camping miesta na prespanie nájdete, ako vždy, v aplikácií park4night. Nezabudnite si pri výbere čítať a prekladať recenzie. Neznáme miesta je ideálne hľadať ešte za svetla, aby vás ráno neprekvapilo kde to stojíte, pred cudzou bránou a za oknom sa na vás mračí nahnevaná babka s motykou :). Cesta z Hriňovej do Autocampingu Podlesok vám zaberie po okreskách 2 hodiny. Budete prechádzať cestou č.66, o ktorej sa hovorí, že je jednou z najkrajších ciest na Slovensku.

Slovenský raj vám určite predávať nemusíme, zopár tipov na pekné túry sme však zozbierali:

  • Priamo z kempu Podlesok: Prielom Hornádu – Tomášovský výhľad: 17,9 km okruh, vyššia náročnosť, trasa
  • Ľahšia túra na štandardy Slovenského raja, začína priamo z kempu Podlesok a je aj najpopulárnejšou túrou v tejto oblasti: Suchá Belá, 9,6 km okruh, trasa
  • Píla – Piecky: 12,5 km okruh, prechádzať budete po veľmi dlhých rebríkoch, táto túra patrí k ľahším v Slovenskom raji, trasa
  • Ak máte radi výzvy: Píla – Veľký Sokol: náročná túra plná potokov a prekážok, ale aj nádherných pohľadov ako z iného sveta. Trasa vedie cez najdlhšiu roklinu Slovenského raja, ktorú pravdepodobne neprejdete bez vody v topánkach: 17 km okruh, trasa

Belianske Tatry

Cesta z Autocampingu Podlesok do Vysokých Tatier, konkrétne na parkovisko Strednica, vám potrvá cca hodinu. Parkovisko Strednica sa nachádza medzi Belianskymi Tatrami (východná časť Vysokých Tatier) a Ochranným pásmom Pieniny. Z parkoviska budete mať perfektné výhľady. 

Strednica Purecampers
Parkovisko Strednica

Purecampers campervan

Belianske Tatry sú trochu pokojnejšie ako južná časť Tatier, ktorú všetci aspoň trochu poznáme. Vybrali sme pre vás tieto tipy na túry a prechádzky:

  • Z parkoviska Strednica vedie hrebeňovka do Bachledovej doliny s výhľadmi na Tatry aj Pieniny, 19,6 km okruh v Spišskej Magure, trasa, viac info, okruh si je možné podľa potreby skrátiť, aplikácia mapy.cz vám ukáže všetky možnosti 
  • Ďaľšia možnosť z parkoviska Strednica je Kopské sedlo,14 km túra so stúpaním 1310 m, trasa

Viac tipov na prechádzky a túry v Belianskych Tatrách nájdete napríklad tu.

Ak preferujete prespať v kempe vo Vysokých Tatrách, naši hostia odporúčajú Camping Leharo.

Poľské Tatry

Videli ste už Tatry z Poľskej strany? Poďme si ich obísť. Po ceste sa môžete zastaviť napríklad aj na výhľade Lapszanka. Ak potrebujete na Poľskej strane prespať, našli sme pre vás zo dve parkoviská na park4night, ktoré nám boli sympatické, nemáme ich však osobne odskúšané: Małe Ciche alebo Czarna Góra

O „pokladoch“ poľských Tatier si môžete prečítať, napríklad, tu.

Purecampers obytna dodavka

Orava

Zo Zakopaného pokračujete na Oravu, tu sme si pre vás vyhliadli Autocamping Jami pri Oravskej priehrade, s cenou 16€/2 osoby/noc. Autocamp na svojej stránke ponúka aj zopár tipov, na aktivity v blízkosti. Viac tipov na túry v okolí Námestova nájdete tu. No možno túto zastávku využijete aj na zaslúžený oddych pri vode.

Ďaľšia možnosť, je prespať na ranči Na Okraji, v Novoti v Oravských Beskydách. Alebo, samozrejme, môžete prebádať, čo ponúka park4night.


Kalameny, Strážovské vrchy alebo Nízke Tatry

Podľa toho, koľko času vám v campervan-e ostáva, a na aký tip destinácie máte ešte dosť síl, pripravili sme si pre vás tri možnosti.

Termálny prameň Kalameny

Kalameny sú prírodným kupkom s približne 33° vodou, ktorá poteší aj na jeseň či v zime. Priamo pri termálnom prameni sa dá prespať na priestrannom parkovisku. Deň môžete stráviť okružnou prechádzkou na Liptovský hrad, 6,2 km, 2:30hod, trasa, alebo túrou na Veľký Choč, 13,2km, 5:35hod, trasa. Na vrchole oboch trás vás čaká výhľad na Liptovskú maru obkolesenú Vysokými Tatrami na jednej strane a Nízkymi Tatrami na strane druhej.

Z Kalamenov do Bratislavy Vám priama cesta zaberie približne 3 hodiny. 

Purecampers Velky Choc
Veľký Choč

Strážovské vrchy 

Ak sa vraciate do Bratislavy diaľnicou cez Žilinu, po ceste budete mať Strážovské vrchy. Prespať a naraňajkovať sa s parádnym výhľadom môžete napríklad vo Valaskej Belej. Parking je hneď pri ceste, ale tá nie je vôbec frekventovaná. Čaká vás výhľad ako z rozprávky a milí domáci. 

Purecampers breakfast
Raňajky vo Valaskej Belej

Purecampers Strazovske vrchy

Medzi parkingom a lúkami je elektrický drôt, pravdepodobne kvôli pasúcim sa zvieratám, ktorý váš priestor trochu obmedzí, ale stále to s tým výhľadom nie je na zahodenie. Blízko parkingu môžete ísť na 4 hodinovú, 9,5 km túru na Vápeč, trasa túry, s prekrásnym skoro 360° výhľadom na okolité kopce. Túra sa začína z parkoviska chaty Homôlka, z ktorého Vám to naspäť do Bratislavy potrvá ešte 1.5 hod pohodlnej cesty po diaľnici.

Purecampers Strazovske vrchy
Vápeč

Vlkolínec, Nízke Tatry alebo Banská Bystrica 

Ak sa z Oravy vydáte na juh, budete prechádzať popri Kalamenoch, ešte južnejšie po pravej strane budete mať Veľkú Fatru a po ľavej Nízke Tatry. Miniete Vlkolínec, kúsok za ním sme na mape našli možnosť na prespanie pre karavany (miesto nemáme overené). Ak pokračujete ďalej na juh cez Donovaly, v Národnom parku Nízke Tatry sme na park4night objavili výborne hodnotený parking pod lyžiarskymi vlekmi (ak by ste sa ho rozhodli vyskúšať, cesta vedúca k parkingu je celkom strmá a úzka, tak choďte na to opatrne). Prípadne, za Banskou Bystricou na Suchom vrchu sa nachádza ďalší z našich tipov na miesta na prespanie, tu už naši hostia aj prespávali. 

V okolí tohto parkingu máte možnosť vybehnúť na krátke túry a prechádzky (všetky nájdete v apke mapy.cz, ktorá po stiahnutí lokality funguje aj v offline móde). Prípadne, ak nepoznáte Banskú Bystricu a máte chuť na trochu mesta na záver výletu, toto je vaša šanca.
Zo Suchého vrchu do Bratislavy vám cesta potrvá pribižne 2 hodiny.

Purecampers Mountain Hut

Apky a webstránky, ktoré pri roadtripe Slovenskom určite využijete:
park4night (apka), humnokemp.sk (web), mapy.cz (apka) a starý známy Google a jeho mapy.

Budeme veľmi radi za spätnú väzbu na naše tipy, ak sa vám ich podarí odskúšať. Prípadne, ak vás napadnú ďalšie miesta, ktoré by ste radi posunuli iným dobrodružným dušiam, sem s nimi: travel@purecampers.eu alebo ig:@purecampers

Comments are closed.